Langste dag in 2023 in Nederland

Op 21 juni 2023 kunnen we in Nederland de langste dag van het jaar vieren. Dit betekent dat we op deze dag de meeste uren zonlicht krijgen. Maar wat houdt dit eigenlijk in en wat merken we ervan in ons land?

Langste dag 2023

De zomerzonnewende is een moment waarop de zon op zijn hoogste punt staat en de dag het langst is. Dit gebeurt in 2023 op woensdag 21 juni en betekent het officiƫle begin van de zomer. Het is het moment waarop de zon het noordelijk halfrond het meest verwarmt.

Op de langste dag van het jaar, zoals in 2023, hebben we veel daglicht. De zon komt vroeg op en gaat pas laat onder. Dit geeft ons meer dan 16 uur zonlicht, dus we hebben extra tijd om van deze zomerse dag te genieten!

Midzomernacht is de nacht rond de zomerzonnewende, wanneer de zon het langst boven de horizon blijft. Leuk om te weten is trouwens dat Nederland van noord naar zuid verschilt op deze dag. In het noorden van Nederland, zoals in Groningen en Friesland, is de dag zelfs een beetje langer dan in het zuiden, bijvoorbeeld in Limburg. Dit komt omdat de zon in het noorden hoger aan de hemel staat en dus langer schijnt dan in het zuiden.

Een ander interessant weetje is dat op de langste dag van het jaar, de zon op het noordelijk halfrond op haar hoogste punt aan de hemel staat. Dit betekent dat tijdens het middaguur de zon zich in het zuiden bevindt. Dit fenomeen is te herkennen door naar de schaduw van een object te kijken; op deze dag van het jaar zal deze schaduw het kortst zijn. Probeer het maar eens!

Hoe dan ook, hopelijk wordt het ook dit jaar weer een prachtige dag, zodat je op 21 juni extra lang kunt genieten van het mooie weer.

Kijk ook bij de kortste dag in 2023.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer