Wettelijke vakantiedagen in Nederland? Zo zit dat!

In Nederland heeft iedereen recht op wettelijke vakantiedagen. Hoeveel dit zijn hangt af van het aantal uren dat je werkt. Hoe het precies zit lees je hier!

Geplaatst op 13 juli 2018 door

In Nederland heeft iedereen elk jaar recht op wettelijke vakantiedagen. Hoeveel dit zijn hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Je hebt elk jaar minimaal recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Kortom: als je 5 dagen per week volledig werkt, heb je jaarlijks recht op minimaal 20 dagen (4 x 5 dagen) vakantie. Een werkgever is in Nederland verplicht om zijn werknemers jaarlijks dit aantal wettelijk bepaalde vakantiedagen te bieden.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Veel Nederlanders krijgen naast de wettelijke vakantiedagen ook nog wat extra vrije dagen van de baas, dit zijn de bovenwettelijke vakantiedagen. Vaak wordt het aantal extra vakantiedagen vastgelegd in een contract tussen werkgever en werknemer of in een CAO.

Vakantie aanvragen

Wanneer iemand zijn vakantiedagen op moeten nemen staat niet vast, dat wordt jaarlijks in overleg tussen de werkgever en werknemer bepaald. In verband met schoolvakanties en bouwvak en de vakantieplannen die daarop worden afgestemd is het gebruikelijk in Nederland om de aanvraag al ruim van tevoren in te dienen bij werkgevers. Een werkgever mag een aanvraag in principe weigeren, maar dat moet hij dan wel binnen 2 weken na de aanvraag met goede argumenten doen. Doet een werkgever dit niet, dan mag de werknemer gewoon op het aangegeven moment op vakantie.

Kijk ook bij

Terug naar het overzicht


© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer