Veelgestelde vragen over schoolvakanties en feestdagen

Welke feestdagen zijn ook echt vrije dagen? Hoe zit het met de bouwvak? Wie stelt de data van de schoolvakanties vast? Hier vind je het antwoord!

Goede vrijdag is geen erkende feestdag. Dit betekent dat de meeste mensen gewoon aan het werk moeten. Voor ambtenaren is het wel een verplichte vrije dag. Scholieren moeten goed informeren op hun school, het kan namelijk per school verschillen of je wel of niet vrij bent.


Voor Bevrijdingsdag laat de overheid het aan de CAO-partijen over of ze hun personeel wel of niet een vrije dag geven. In de meeste CAO's staat dat Bevrijdingsdag tijdens lustrumjaren wel een doorbetaalde vrije dag is. Deze lustrumjaren zijn eens in de 5 jaar, de eerstvolgende is in 2020.


Koningsdag is een officiële nationale feestdag in Nederland en valt op 27 april. We vieren de verjaardag van koningnWillem-Alexander en op feestdag heeft vrijwel iedereen een vrije dag. Informeer altijd wel even goed bij je werkgever.


Het verschilt echter wel per CAO (dus je moet altijd even goed informeren bij je werkgever), maar de meeste Nederlanders zullen op Hemelvaartsdag een vrije dag hebben. Ook de meeste scholen in het voortgezet onderwijs en basisonderwijs zullen gesloten zijn.


De bouwvak is meer dan 20 jaar geleden al afgeschaft. Bouwend Nederland geeft wel adviesdata voor de 3 weken bouwvak die meestal in de zomervakantie vallen. Niet iedereen heeft vrij, maar veel mensen zullen wel vrij hebben omdat er simpelweg veel (bouw)bedrijven gesloten zijn tijdens de bouwvak.


De data van de meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie worden elk jaar bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Voor de voorjaarsvakantie en herfstvakantie geven ze adviesdata.


Flexibele schoolvakanties zijn vakanties buiten de vastgestelde schoolvakanties. Op dit moment loopt er een experiment waarbij twintig scholen zich niet meer hoeven te houden aan de landelijk vastgestelde schoolvakanties, als ze er maar wel voor zorgen dat de leerlingen 940 uur per jaar les krijgen.
Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer