Schoolvakanties 2023 in Nederland

Bekijk hier het complete overzicht van alle schoolvakanties in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland in 2023. Compleet met weeknummers en vakantiedata per regio.


Regio indeling schoolvakanties

Voorjaarsvakantie 2023

Regio Vakantiedata Week
Voorjaarsvakantie Noord 25-2-2023 t/m 5-3-2023 9
Voorjaarsvakantie Midden 25-2-2023 t/m 5-3-2023 9
Voorjaarsvakantie Zuid 18-2-2023 t/m 26-2-2023 8

Voor deze vakantie geeft het ministerie van OCW alleen adviesdata, scholen mogen hier van afwijken.
Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Meivakantie 2023

Regio Vakantiedata Week
Meivakantie alle regio's 29-4-2023 t/m 7-5-2023 18

Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW
Sommige scholen breiden de meivakantie met een week uit. Het ministerie van OCW adviseert 24 april t/m 3 mei 2023. Informeer bij je school naar de definitieve data van deze schoolvakantie.

Zomervakantie 2023

Regio Vakantiedata Week
Zomervakantie Noord 22-7-2023 t/m 3-9-2023 30 t/m 35
Zomervakantie Midden 8-7-2023 t/m 20-8-2023 28 t/m 33
Zomervakantie Zuid 15-7-2023 t/m 27-8-2023 29 t/m 34

Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Herfstvakantie 2023

Regio Vakantiedata Week
Noord 21-10 t/m 29-10-2023 43
Midden 14-10 t/m 22-10-2023 42
Zuid 14-10 t/m 22-10-2023 42

Voor deze vakantie geeft het ministerie van OCW alleen adviesdata, scholen mogen hier van afwijken.
Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Kerstvakantie 2023

Regio Vakantiedata Week
Alle 23-12-2023 t/m 7-1-2024 52 t/m 1

Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW


Wanneer zijn de schoolvakanties in 2023?

Schoolvakanties 2023

In bovenstaand overzicht vind je een overzicht van alle vijf Nederlandse schoolvakanties in 2023: De voorjaarsvakantie eind februari, de meivakantie, de zomervakantie in juli en augustus, de herfstvakantie in oktober en de kerstvakantie aan het einde van het jaar. De meeste vakanties duren één week, behalve de kerstvakantie (twee weken) en zomervakantie (zes weken). De voorjaarsvakantie wil ook nog wel eens een weekje langer duren. Deze vakantie wordt ook wel de carnavalsvakantie genoemd. In verband met de vele activiteiten rond Carnaval duurt deze vakantie in Zuid-Nederland wel eens wat langer of wordt de vakantie op een ander moment gevierd.

De data van de meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie in 2023 worden wettelijk vastgelegd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit betekent dat alle scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Nederland verplicht gesloten moeten zijn. De data van de andere vakanties op deze pagina zijn adviesdata. Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs hoeven zich niet verplicht aan deze data te houden. Meestal doen ze dat wel, maar het kan geen kwaad om goed bij je school te informeren wanneer je precies vrij bent. In verband met Carnaval willen scholen in het Zuiden dus nog wel eens afwijken van de adviesdata voor de voorjaarsvakantie en omdat er in mei veel feestdagen en vrije dagen in Nederland zijn willen veel scholen ook de meivakantie nog wel eens verlengen.


Valt mijn school onder regio Noord, Midden of Zuid?

In Nederland worden de vakantieperiodes gespreid over drie regio's: Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland. Net zoals de data van de schoolvakanties zijn ook deze regio's vastgesteld door het ministerie van OCW om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijk op vakantie gaat en bijvoorbeeld de wegen, campings en recreatieparken niet overbelast raken. Op zich een goed idee, maar voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk onder welke regio ze vallen. Onder Noord-Nederland vallen de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en het grootste gedeelte van Flevoland. Onder Midden-Nederland vallen Zuid-Holland, een groot gedeelte van Utrecht en een deel van Gelderland. Onder Zuid-Nederland vallen Zeeland, Limburg, een groot deel van Noord-Brabant en een deel van Gelderland. Weet je het nog steeds niet zeker? Bekijk dan onze pagina met het complete overzicht van de regio indelingen. Ligt je woonplaats vlakbij een regiogrens? Dan is het verstandig om even aan de schoolleiding te vragen bij welke regio je plaats exact hoor.


Op zoek naar de schoolvakanties 2023 in België?

Ben je als één van onze Zuiderburen op deze website terechtgekomen? Welkom! Ook in België worden er ieder jaar vijf vakanties gevierd en voor jouw gemak hebben we een speciale website ingericht met onder andere een handig overzicht van deze officiële schoolvakanties voor het kalenderjaar 2023 in België en Vlaanderen. Het betreft de data voor scholen in het kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs.


Vraag je visum aan voor op vakantie

Als je tijdens een van deze schoolvakanties op reis gaat buiten Europa, heb je vaak een visum nodig. Een visum is een officiële toestemming dat wordt uitgegeven door de immigratiedienst van de gekozen bestemming. Dit kan een ingewikkeld proces zijn, dat veel tijd in beslag kan nemen, zeker als je zelf naar de ambassade moet om het visum aan te vragen. Tegenwoordig kun je nu voor vele bestemmingen een elektronisch visum of een reistoestemming gebruiken om het land binnen te komen. Een e-visum of reistoestemming is een elektronische goedkeuring dat automatisch gelinkt wordt aan je paspoort, en vaak makkelijker en sneller te verkrijgen dan een fysiek visum. Deze kun je ook gemakkelijk online aanvragen wat veel moeite bespaart. Als je dus op vakantie gaat, is het goed om ruim van tevoren te checken of je een visum nodig hebt om daar naar binnen te komen. Voor bijvoorbeeld Canada, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Sri Lanka, zijn dit elektronische reistoestemmingen die vaak binnen 24 uur worden toegegeven. Voor bijvoorbeeld Egypte, India, Vietnam, Kenia en Cambodja is een e-visum voldoende. Deze visumaanvragen kunnen allemaal online worden gedaan. Vraag dus op tijd een visum aan voor je volgende vakantie zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer