Zomervakantie 2028

Bekijk hier de data van deze schoolvakantie in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Compleet met weeknummers per regio Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland.

Zomervakantie 2028

Regio Vakantiedata Week
Noord 15-7-2028 t/m 27-8-2028 29 t/m 34
Midden 8-7-2028 t/m 20-8-2028 28 t/m 33
Zuid 22-7-2028 t/m 3-9-2028 30 t/m 35

Voor deze schoolvakantie worden alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW.

Regio indeling schoolvakanties

Wanneer is de zomervakantie in 2028?

Zomervakantie 2028

De zomervakantie is een jaarlijkse schoolvakantie in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Nederland en valt vaak in de maanden juli en augustus. Deze schoolvakantie duurt maar liefst 6 weken en is daarmee de langste vakantie van het jaar! In tegenstelling tot de voorjaarsvakantie en de herfstvakantie worden voor deze schoolvakantie de data elk jaar vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zonder toestemming van het ministerie van OCW mogen scholen niet zomaar van deze vastgelegde data afwijken.

Om drukte op vakantieparken, campings en wegen te voorkomen wordt voor de zomervakantie de zogenaamde vakantiespreiding gehanteerd. Dat wil zeggen dat de vakantie in elke regio (Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland) op een andere moment begint. Tussen het begin en het einde van de vakantie in de eerste regio en die in de laatste regio zit drie weken verschil. Wil je weten onder welke regio de plaats van jouw school valt? Raadpleeg dan ons handige overzicht met regio indelingen voor vakantiespreiding in Nederland.


Handig voor het plannen van je vakantie

De zomervakantie in Nederland bestaat al heel lang en stamt uit de agrarische tijd. In die tijd sloten veel scholen hun deuren zodat mensen tijd hadden om te helpen met de vele werkzaamheden die er op het land waren te doen. De tijden zijn tegenwoordig wel iets anders, nu wordt deze schoolvakantie door gezinnen vooral gebruikt om met zijn allen naar de camping, een bungalowpark of op reis te gaan. Veel bedrijven zullen tijdens deze schoolvakantie namelijk ook hun deuren sluiten in verband met de jaarlijkse bouwvak van drie weken. Probeer ook rekening te houden met de data van de bouwvak in 2028 als je een vakantie gaat plannen!

Ook bij onze zuiderburen in België en Vlaanderen kennen ze een zomervakantie. Daar duurt de vakantie zelfs nog langer dan in Nederland en vindt deze ieder jaar plaats van 1 juli tot en met 31 augustus. Lekker makkelijk te onthouden dus, maar voor jouw gemak hebben we de data en de weeknummers van de zomervakantie 2028 in België op een rijtje gezet op onze Belgische website.


Bekijk alle schoolvakanties in 2028

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer