Bouwvak 2026 in Noord, Midden en Zuid Nederland

Bekijk hier de data van de bouwvak vakanties 2026 in regio Noord, regio Midden en regio Zuid Nederland. Overzichtelijk en handig met weeknummers.

Bouwvak vakanties 2026

Regio Vakantiedata Week
Noord 18-7-2026 t/m 7-8-2026 30 t/m 32
Midden 1-8-2026 t/m 21-8-2026 32 t/m 34
Zuid 25-7-2026 t/m 14-8-2026 31 t/m 33
Let op Dit zijn de vermoedelijke data gebaseerd op het feit dat de bouwvak vrijwel altijd 2 weken na de start van de zomervakantie in de betreffende regio begint!

* Bovenstaande data zijn adviesdata. Bedrijven mogen hier dus van afwijken.

Onder welke regio val ik?

Bouwvak 2026

Om drukte te voorkomen wordt de bouwvak verspreid over drie regio's: Noord, Midden en Zuid. Deze regio's zijn bepaald door het ministerie van OCW en worden niet alleen gebruikt voor de spreiding van schoolvakanties, maar worden door Bouwend Nederland vaak ook gebruikt voor het spreiden van de bouwvak vakanties.

In het kort gezegd horen Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en het grootste gedeelte van Flevoland bij Noord Nederland. Zuid-Holland, een groot gedeelte van Utrecht en een deel van Gelderland vallen onder Midden Nederland. En bij Zuid Nederland horen Zeeland, Limburg, een groot deel van Noord-Brabant en een deel van Gelderland. Vooral mensen die in Gelderland moeten goed kijken onder welke regio ze vallen. Wil je weten in welke regio jouw plaats valt? Raadpleeg dan dit handige overzicht met de regio indelingen.


Wat is de bouwvak eigenlijk?

Bouwvak is een afkorting van de bouwvakvakantie: een vakantie van 3 weken per regio in het midden van het hoogseizoen waarin veel bedrijven en bouwbedrijven hun deuren sluiten. Het is de duurste en drukste periode van het jaar om op vakantie te gaan. Veel mensen proberen daarom hun vakantie buiten deze periode te plannen. Wil jij ook je vakantie buiten het hoogseizoen plannen? Probeer dan ook met de zomervakantie 2026 rekening te houden. Officieel bestaat de bouwvak niet meer, deze is meer dan 20 jaar geleden afgeschaft. In die tijd lag de bouw ook echt letterlijk 3 weken stil, maar tegenwoordig vinden bedrijven het soms ook fijn om juist in die periode nog even flink door te pakken om bepaalde klussen af te ronden. Er worden tegenwoordig alleen adviesdata afgegeven, informeer daarom altijd goed bij je werkgever of je ook echt vrij bent.


Bouwvak vakantie is sinds 1981 niet meer verplicht

Tot 1981 was de bouwvak een periode waarin bouwvakkers verplicht vrij moesten nemen en gebruikten vrijwel alle bouwvakkers deze 3 weken om op vakantie te gaan. Omdat vakbonden ervoor hebben gestreden dat bouwvakkers zelf mogen bepalen wanneer ze op vakantie willen gaan is dit aangepast. In principe is het bouwpersoneel sindsdien zelf vrij om te bepalen of ze in deze periode wel of niet doorwerken. Soms juist handig om lopende projecten af te ronden, maar om de planningen goed rond te krijgen blijkt in de praktijk vaak dat het toch best wel handig is als het personeel collectief een aantal weken vrij heeft.


Wanneer is de bouwvak in 2026?

  • Bouwvak 2026 Noord Nederland duurt van 18-7-2026 tot en met 7-8-2026 in week 30 t/m 32.
  • Bouwvak 2026 Midden Nederland duurt van 1-8-2026 tot en met 21-8-2026 in week 32 t/m 34.
  • Bouwvak 2026 Zuid Nederland duurt van 25-7-2026 tot en met 14-8-2026 in week 31 t/m 33.

Zwarte zaterdagen op de Europese wegen

Tijdens de bouwvak vertrekken veel Nederlanders met een volgeladen auto richting zonnige vakantie bestemmingen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Je hebt daarom in deze weken de grootste kans op 'zwarte zaterdagen' waarop de Europese wegen helemaal volstromen met verkeer. De files helemaal ontwijken lijkt onmogelijk, maar om je reis toch wat aangenamer te maken zou je ervoor kunnen kiezen om alvast in Nederland een tolbadge aan te schaffen zodat je bij de Franse tolpoortjes in ieder geval kunt doorrijden. Daarnaast is het sowieso handig om je route te plannen met Google Maps, die app berekent automatisch de snelste route voor je en navigeert je waar mogelijk om de files heen.


Bouwverlof in België

Bij onze zuiderburen in België hebben ze ook een periode die vergelijkbaar is met Nederland, daar wordt het 'bouwverlof' genoemd. Ook in België verschillen de data per regio. Per arrondissement en provincie worden er afspraken gemaakt door werkgevers- en werknemersorganisaties. Op onze Belgische site vind je de data van het bouwverlof 2026.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer