Meer scholen krijgen flexibele vakanties

Vanaf komend schooljaar (2016/2017) doen er negen extra scholen mee aan de proef met flexibele schoolvakanties.

Vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties

Flexibele schoolvakanties buiten het hoogseizoen

Dit betekent dat twintig scholen zich niet meer hoeven te houden aan de landelijk vastgestelde schoolvakanties, als ze er maar wel voor zorgen dat de leerlingen 940 uur per jaar les krijgen.

Goedkoper op vakantie buiten het hoogseizoen

Bij de proef met flexibele schoolvakanties bepalen de ouders van de kinderen op de basisscholen zelf hun vakanties. Ouder zijn hier erg blij mee omdat ze met de flexibele schoolvakanties eindelijk in de gelegenheid zijn om buiten het hoogseizoen met de kinderen op vakantie te gaan.

Ouders mogen ook de lestijden bepalen

Naast de flexible vakanties mogen de aangewezen scholen ook experimenteren met flexibele lestijden. Zo kunnen de ouders op deze manier hun kinderen bijvoorbeeld maar 4 dagen per week naar school laten gaan. Vooral ouders zijn hier content mee, omdat ze met de flexibele lestijden soms makkelijker uitkomen met werktijden.

Nog niet op alle scholen flexibele vakanties en lestijden

De Onderwijsinspectie is iets minder enthousiast. Van de elf scholen die al experimenteerden met flexibele vakanties en lestijden waren er een paar die moeite hadden met het organiseren en begeleiden van leerlingen. Daarom worden de flexibele schoolvakanties en lestijden voorlopig nog niet ingezet op alle basisscholen. De proef duurt nog tot 2018. Dan worden de scholen die meedoen opnieuw onderzocht door de Onderwijsinspectie.

Wanneer heb jij vakantie?


Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer