Wat is Bevrijdingsdag / 5 mei?

Bevrijdingsdag is een officiële nationale feestdag op 5 mei waarop de bevrijding van Nederland (1945) in de tweede wereldoorlog wordt gevierd.

Wat vieren we nog meer op 5 mei?

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag op 5 mei

Naast de bevrijding in de tweede wereldoorlog viert Nederland op Bevrijdingsdag ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Daarnaast staat Nederland op 5 mei stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Officiële nationale feestdagen

Bevrijdingsdag is een van de twee officiële nationale feestdagen. Naast Bevrijdingsdag op 5 mei is dit Koningsdag op 27 april.

Bevrijdingsdag altijd op 5 mei

Bevrijdingsdag zal altijd op 5 mei gevierd worden, ook op zondagen. Als 5 mei op een zondag valt, zal de burgemeester beslissen of festiviteiten in zijn/haar gemeente georganiseerd mogen worden.

Bevrijdingsfestival en andere feesten op 5 mei

Elk jaar begint Bevrijdingsdag in een andere provincie waar een bekende Nederlander een 5 mei-lezing houdt, gevolgd door het bevrijdingsvuur. Daarna zijn er op 5 mei bevrijdingsfestivals, feesten en plechtigheden door het hele land. Er is een Nationaal Comité 4 en 5 mei die suggesties geeft voor de organisatie hiervan.

Ben je op Bevrijdingsdag echt vrij?

Veel mensen vragen zich af of ze tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei echt vrij zijn. Lees er meer over:

Is Bevrijdingsdag op 5 mei echt een vrije dag?

Op wat voor dag is Bevrijdingsdag?


Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer