Krokusvakantie 2027

Bekijk hier de data van deze schoolvakantie in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Compleet met weeknummers per regio Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland.

Krokusvakantie 2027

Regio Vakantiedata Week
Noord 20-2-2027 t/m 28-2-2027 8
Midden 20-2-2027 t/m 28-2-2027 8
Zuid 13-2-2027 t/m 21-2-2027 7

Voor deze vakantie geeft het ministerie van OCW alleen adviesdata, scholen mogen hier van afwijken.
Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Regio indeling schoolvakanties

Wanneer is de Krokusvakantie in 2027?

Krokusvakantie 2027

Deze schoolvakantie die ook wel de voorjaarsvakantie of (met name in het zuiden van Nederland) de carnavalsvakantie wordt genoemd duurt meestal een week in de tweede helft van februari. In het zuiden wordt deze vakantie soms een week eerder of later gevierd om de vrije dagen op Carnaval af te stemmen.

De krokusvakantie wordt zo genoemd omdat in deze periode (februari/maart) de meeste krokussen gaan bloeien. De bloei van deze prachtige bloemen gaat hand in hand met de start van het voorjaar en het begin van een nieuwe lente. Voor mensen die niet van wintersport of carnaval houden is dit een heerlijke periode om een weekje vrij te zijn en te genieten van de natuur!

Veel wintersporters gebruiken deze schoolvakantie om te gaan skiën of snowboarden. Om die reden is de krokusvakantie dan ook ontstaan in de jaren zeventig. Wintersport werd in dit decennium steeds populairder en deze week vrij gaf Nederlandse gezinnen de mogelijkheid om ook met de kinderen richting de bergen te trekken. Leuk feitje: Willem-Alexander, Maxima en de rest van de koninklijke familie gaan iedere krokusvakantie op skivakantie in Oostenrijk. Daar vindt dan ook het jaarlijkse fotomoment van de Oranjes op de pistes in Lech plaats. Mooie plaatjes die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen.

Ook bij onze Belgische zuiderburen is er al sinds de jaren zeventig ieder jaar een krokusvakantie voor het kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs. In Vlaanderen valt deze schoolvakantie in de week van Aswoensdag. Bekijk hier de data van de krokusvakantie 2027 in België.

Bekijk alle schoolvakanties in 2027

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer