Op woensdag 22 december 2027, midden in de winter, beleven we in Nederland de kortste dag van het jaar. Dit betekent dat we de minste uren daglicht hebben. Maar wat houdt dit precies in en wat merken we daarvan in ons land?
De winterzonnewende is het moment waarop de aarde op haar verste punt van de zon is in het noordelijk halfrond. Hierdoor krijgen we de kortste dag en de langste nacht van het jaar. In Nederland gebeurt dit in 2027 op woensdag 22 december.
Op de kortste dag van het jaar, zoals in 2027, hebben we weinig daglicht. De zon komt laat op en gaat vroeg onder, waardoor we slechts ongeveer 8 uur daglicht hebben. Dit betekent dat de dagen erg kort zijn, maar het goede nieuws is dat dit het keerpunt is waarop de dagen weer langer beginnen te worden naarmate de lente nadert.
Net als op de langste dag, zijn er kleine verschillen in daglengte in Nederland op de kortste dag. In het noorden van Nederland is de dag korter dan in het zuiden, omdat de zon lager aan de hemel staat in het noorden.
De winterzonnewende markeert het moment waarop de aarde het verste van de zon is gekanteld op het noordelijk halfrond, wat resulteert in minder daglicht. Deze dag is een keerpunt omdat het de belofte van meer daglicht met zich meebrengt. Na 22 december worden de dagen langzaam langer en gaan we op weg naar de lente. Dit geeft ons hoop en optimisme.
Dus, markeer 22 december op je kalender en maak het gezellig tijdens de winter terwijl we uitkijken naar meer daglichturen.
Kijk ook bij de langste dag in 2027.