Schoolvakanties 2024 in Nederland

Bekijk hier het complete overzicht van alle schoolvakanties in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland in 2024. Compleet met weeknummers en vakantiedata per regio.


Regio indeling schoolvakanties

Voorjaarsvakantie 2024

Regio Vakantiedata Week
Voorjaarsvakantie Noord 17-2-2024 t/m 25-2-2024 8
Voorjaarsvakantie Midden 17-2-2024 t/m 25-2-2024 8
Voorjaarsvakantie Zuid 10-2-2024 t/m 18-2-2024 7

Voor deze vakantie geeft het ministerie van OCW alleen adviesdata, scholen mogen hier van afwijken.
Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Meivakantie 2024

Regio Vakantiedata Week
Meivakantie alle regio's 27-4-2024 t/m 5-5-2024 18

Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW
Sommige scholen breiden de meivakantie met een week uit. Het ministerie van OCW adviseert 24 april t/m 3 mei 2024. Informeer bij je school naar de definitieve data van deze schoolvakantie.

Zomervakantie 2024

Regio Vakantiedata Week
Zomervakantie Noord 20-7-2024 t/m 1-9-2024 30 t/m 35
Zomervakantie Midden 13-7-2024 t/m 25-8-2024 29 t/m 34
Zomervakantie Zuid 6-7-2024 t/m 18-8-2024 28 t/m 33

Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Herfstvakantie 2024

Regio Vakantiedata Week
Noord 26-10 t/m 3-11-2024 44
Midden 26-10 t/m 3-11-2024 44
Zuid 19-10 t/m 27-10-2024 43

Voor deze vakantie geeft het ministerie van OCW alleen adviesdata, scholen mogen hier van afwijken.
Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW

Kerstvakantie 2024

Regio Vakantiedata Week
Alle 21-12-2024 t/m 5-1-2025 52 t/m 1

Voor deze schoolvakantie zijn alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW


Wanneer zijn de schoolvakanties in 2024?

Schoolvakanties 2024

In bovenstaand overzicht vind je een overzicht van alle vijf Nederlandse schoolvakanties in 2024: De voorjaarsvakantie eind februari, de meivakantie, de zomervakantie in juli en augustus, de herfstvakantie in oktober en de kerstvakantie aan het einde van het jaar. De meeste vakanties duren één week, behalve de kerstvakantie (twee weken) en zomervakantie (zes weken). De voorjaarsvakantie wil ook nog wel eens een weekje langer duren. Deze vakantie wordt ook wel de carnavalsvakantie genoemd. In verband met de vele activiteiten rond Carnaval duurt deze vakantie in Zuid-Nederland wel eens wat langer of wordt de vakantie op een ander moment gevierd.

De data van de meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie in 2024 worden wettelijk vastgelegd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit betekent dat alle scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Nederland verplicht gesloten moeten zijn. De data van de andere vakanties op deze pagina zijn adviesdata. Basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs hoeven zich niet verplicht aan deze data te houden. Meestal doen ze dat wel, maar het kan geen kwaad om goed bij je school te informeren wanneer je precies vrij bent. In verband met Carnaval willen scholen in het Zuiden dus nog wel eens afwijken van de adviesdata voor de voorjaarsvakantie en omdat er in mei veel feestdagen en vrije dagen in Nederland zijn willen veel scholen ook de meivakantie nog wel eens verlengen.


Valt mijn school onder regio Noord, Midden of Zuid?

In Nederland worden de vakantieperiodes gespreid over drie regio's: Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland. Net zoals de data van de schoolvakanties zijn ook deze regio's vastgesteld door het ministerie van OCW om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijk op vakantie gaat en bijvoorbeeld de wegen, campings en recreatieparken niet overbelast raken. Op zich een goed idee, maar voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk onder welke regio ze vallen. Onder Noord-Nederland vallen de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en het grootste gedeelte van Flevoland. Onder Midden-Nederland vallen Zuid-Holland, een groot gedeelte van Utrecht en een deel van Gelderland. Onder Zuid-Nederland vallen Zeeland, Limburg, een groot deel van Noord-Brabant en een deel van Gelderland. Weet je het nog steeds niet zeker? Bekijk dan onze pagina met het complete overzicht van de regio indelingen. Ligt je woonplaats vlakbij een regiogrens? Dan is het verstandig om even aan de schoolleiding te vragen bij welke regio je plaats exact hoor.


Op zoek naar de schoolvakanties 2024 in België?

Ben je als één van onze Zuiderburen op deze website terechtgekomen? Welkom! Ook in België worden er ieder jaar vijf vakanties gevierd en voor jouw gemak hebben we een speciale website ingericht met onder andere een handig overzicht van deze officiële schoolvakanties voor het kalenderjaar 2024 in België en Vlaanderen. Het betreft de data voor scholen in het kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs. Bij onze Oosterburen hanteren ze overigens een wat complexer vakantierooster met maar liefst 6 verschillende vakantieperiodes, waarvan de data per deelstaat (Bundesland) kunnen variëren. Voor een volledig overzicht kun je terecht op onze speciale pagina met schoolvakanties in Duitsland in 2024.


Op vakantie naar het buitenland

Tijdens de schoolvakanties gaan sommige mensen op vakantie naar het buitenland. Dat kan binnen of buiten Europa. Mocht je tijdens een schoolvakantie buiten Europa een reis hebben geboekt, heb je waarschijnlijk ook een visum of een andere reistoestemming nodig. Een visum is een officiële toestemming die de immigratiedienst van de bestemming uitgeeft en die iedere internationale reiziger moet bezitten om het land in te komen. Als een reiziger geen visum heeft aangevraagd voor vertrek, mag deze vaak het vliegtuig niet boarden. Dus om nare verrassingen te voorkomen, wordt altijd aangeraden om voorafgaand aan de reis te kijken of een visum verplicht is voor de bestemming die je hebt gekozen. Voor populaire bestemmingen als Egypte, Amerika, Canada en Vietnam hebben reizigers allemaal een visum nodig. Deze regel geldt ook voor kinderen. De meeste visa kunnen online worden aangevraagd middels een digitaal formulier dat je voor je hele gezin in een keer kunt invullen. Met een visum op zak, kun je dus zorgeloos op reis tijdens de schoolvakanties.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer