Voorjaarsvakantie 2027

Bekijk hier de data van deze schoolvakantie in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Compleet met weeknummers per regio Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland.

Voorjaarsvakantie 2027

Regio Vakantiedata Week
Noord 20-2-2027 t/m 28-2-2027 8
Midden 20-2-2027 t/m 28-2-2027 8
Zuid 13-2-2027 t/m 21-2-2027 7

Voor deze vakantie geeft het ministerie van OCW alleen adviesdata, scholen mogen hier van afwijken.
Voor deze schoolvakantie worden alleen voorlopige data afgegeven door het ministerie van OCW.

Regio indeling schoolvakanties

Wanneer is de voorjaarsvakantie in 2027?

Voorjaarsvakantie 2027

In bovenstaand overzicht vind je de adviesdata van deze schoolvakantie die bij veel mensen ook wel bekend is als de krokusvakantie of carnavalsvakantie. Meestal duurt deze vakantie in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs een week en vrijwel ieder jaar zal de vakantie ergens eind februari plaatsvinden. Het is goed om te weten dat bovenstaande data alleen adviesdata zijn. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft deze adviesdata bepaald, maar scholen zijn vrij om hier zonder toestemming van het ministerie van OCW van af te wijken. Als een school besluit om andere data te hanteren zal de medezeggenschapsraad het er wel mee eens moeten zijn. Vooral in Zuid-Nederland wordt er nogal eens van de data afgeweken. De meeste scholen in die regio proberen deze schoolvakantie namelijk rondom het populaire Carnaval te plannen. Woon je in Zuid-Nederland? Dan is het sowieso verstandig om bij je school te informeren wanneer je precies vrij bent.


In Zuid-Nederland beter bekend als Carnavalsvakantie

Sinds de jaren zeventig wordt de voorjaarsvakantie ieder jaar gevierd in Nederland. In die periode wilden steeds meer Nederlanders de bergen op zoeken om te gaan skiën of snowboarden. Het idee achter deze vrije week is dan ook dat mensen de tijd hebben om op wintersport te gaan. Veel Nederlanders die thuis blijven gebruiken deze vrije dagen om Carnaval te vieren.

Ook bij onze zuiderburen in België en Vlaanderen kennen ze een schoolvakantie die vergelijkbaar is met onze voorjaarsvakantie. Daar noemen ze het de krokusvakantie: een vakantie in het kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs in België die elk jaar in de week van Aswoensdag valt.


Bekijk alle schoolvakanties in 2027

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer