De maan is 's nachts vaak te zien, en soms lijkt hij helemaal rond en helder verlicht te zijn. Dit noemen we een volle maan. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe vaak gebeurt het in Nederland in België?
Een volle maan is het moment waarop deze eruitziet als een ronde schijf en helemaal door de zon wordt verlicht. Dit gebeurt ongeveer eens per maand, wat betekent dat we ongeveer 12 tot 13 volle manen per jaar hebben. Dit komt doordat de maan om de aarde draait en dat doet hij al meer dan vier miljard jaar. Dit jaar treffen we het, en is het 13 keer raak!
Naast de volle maan zijn er drie andere belangrijke fasen: nieuwe maan, eerste kwartier en laatste kwartier. Bij een nieuwe maan kun je 'm niet eens zien, omdat hij tussen de aarde en de zon staat. Bij het eerste kwartier ziet hij eruit als een halve cirkel, en bij het laatste kwartier ook. Deze fasen volgen elkaar op in een bepaalde volgorde.
Zoals je in bovenstaand overzicht ziet, is er in 2026 één keer een supermaan te bewonderen. Op donderdag 24 december 2026 om 02.28 uur kun je 'm zien.
Wist je dat de maan zich rond de aarde beweegt en ook om zijn eigen as draait? Dit zorgt ervoor dat we steeds andere delen krijgen te zien. Als de maan om de aarde beweegt, verandert de hoek waaronder we op aarde de verlichte kant kunnen zien. Dit zorgt voor de verschillende fasen die we kennen.
Het woord "maand" komt van het Oud-Engelse woord "mōnað. Vroeger werd een maand zelfs gekoppeld aan de tijd die de maan nodig heeft om een rondje om de aarde te maken.