Is Bevrijdingsdag (5 mei) echt een vrije dag?

Veel mensen vragen zich af of ze tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei echt vrij zijn. Ondanks dat het een officiële feestdag in Nederland is, zal niet iedereen vrij zijn.

Officiële nationale feestdagen

Ben je vrij op Bevrijdingsdag (5 mei)?

Nederland telt twee officiële nationale feestdagen. Dit is naast Bevrijdingsdag op 5 mei de Koningsdag op 27 april.

5 mei vrij verschilt per cao

Over het algemeen is Koningsdag wel een doorbetaalde vrije dag, maar voor Bevrijdingsdag laat de overheid het aan de CAO-partijen over of hun werknemers wel of niet een vrije dag krijgen. In de meeste CAO's staat dat Bevrijdingsdag wel een doorbetaalde vrije dag is tijdens lustrumjaren. Lustrumjaren zijn eens in de 5 jaar, onder andere in 2015 en 2020.

Winkels open op Bevrijdingsdag

In de wet staat dat winkels op 5 mei gewoon open mogen zijn. Rekening houdend met festiviteiten hanteren veel winkels wel andere openingstijden dan normaal.

Scholieren en ambtenaren vrij op 5 mei

Elk jaar begint Bevrijdingsdag in een andere provincie waar een bekende Nederlander een 5 mei-lezing houdt, gevolgd door het bevrijdingsvuur. Leerlingen van basisscholen, het voortgezet onderwijs en studenten zijn over het algemeen vrij op 5 mei, omdat de meeste scholen gesloten zijn op Bevrijdingsdag. Hetzelfde geldt voor (rijks)ambtenaren.

Wat is Bevrijdingsdag / 5 mei?

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer