Worden zomertijd en wintertijd afgeschaft?

Nooit meer de klok verzetten? De Europese Commissie lijkt nu toch echt door te zetten met het plan om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Het afschaffen van de zomertijd kan tot veel problemen leiden in Nederland!

Geplaatst op 1 september 2018 door

Als het aan de Europese Commissie hoeven we binnenkort niet meer de klok te verzetten. Voorzitter Jean-Claude Juncker lijkt nu toch echt door te zetten met het plan om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Dit betekent dat je niet meer in de nacht zaterdag op zondag de klok vooruit of achteruit hoeft te zetten.

Nooit meer de klok verzetten

In Nederland maken we als sinds de oliecrisis van 1977 gebruik van de zomertijd om in de zomermaanden langer van het buitenlicht genieten en veel energie te besparen. Bij afschaffing beslissen de Europese lidstaten uiteindelijk zelf of ze het hele jaar de zomertijd of de wintertijd willen aanhouden.

Tot bijna 10 uur in de ochtend donker in Nederland

Hoewel het afschaffen van de zomertijd ervoor kan zorgen dat mens en dier minder snel van slag raken door het plotselinge tijdverschil is de keerzijde dat het erg lang donker blijft in Nederland. Door deze langere donkere dagen zal het aantal inbraken stijgen en het energieverbruik enorm toenemen. Er zullen in december zelfs dagen zijn dat het pas tegen 10:00 uur licht wordt in Nederland.

Wanneer moet klok weer vooruit of achteruit?

Als het afschaffen van de zomertijd toch niet door zal gaan kun je onderstaande data voor het verzetten van je klok raadplegen:

Meer nieuws


© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer