Pasen 2020

Bekijk hier de datum, dag en het weeknummer van eerste en tweede paasdag.

Wanneer is Pasen 2020?

Pasen is een christelijk feest waarop wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood, 3 dagen na Goede Vrijdag. De paasdagen vallen elk jaar tussen 22 maart en 25 april. De exacte data kun je voorspellen door de maan in de gaten te houden: op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente is het zover! Er is wel een uitzondering: als de eerste volle maan van de lente zelf op een zondag valt begint het feest een weekje later. In 2020 is pasen op zondag 12 april en maandag 13 april in week 15 en 16.

Rutte vraagt om komend paasweekeinde thuis te blijven in verband met corona

In verband met het corona virus heeft onze premier Rutte een oproep gedaan aan alle Nederlanders om tijdens het paasweekeinde thuis te blijven. Het wordt waarschijnlijk mooi weer, maar de premier geeft aan dat het beter is om de drukte niet op te zoeken. Als je een frisse neus wilt halen kun je dat het beste alleen en in een rustige omgeving in de buurt doen. Verder heeft premier Rutte ook een oproep gedaan aan toeristen uit België en Duitsland om tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen.


Wat is Pasen?

Pasen 2020

Veel mensen zijn wel bekend met de paasdagen. Ze kennen de paashaas, zoeken eieren, vieren de paasvakantie of genieten van een lekker lang weekend. Toch zijn er maar weinig mensen die precies weten wat er wordt gevierd. Elk voorjaar vieren we in Nederland Pasen. Het is een van de belangrijkste christelijke feesten van het jaar en een internationale feestdag. Tijdens de twee paasdagen wordt gevierd dat Jezus na zijn kruisiging op Goede Vrijdag is opgestaan uit de dood. Met het paasfeest komt er elk jaar een einde aan de vastentijd van 40 dagen. Deze vastentijd begint na het Carnaval en eindigt zodra eerste paasdag aanbreekt.


Ben je vrij op tweede Paasdag?

Tweede Paasdag valt ieder jaar op een maandag. Een dag waarop mensen normaal gesproken aan het werk moeten of naar school gaan, maar omdat Tweede Paasdag één van nationale feestdagen in Nederland is ben je waarschijnlijk vrij. De scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en ook hogescholen sluiten net als veel overheidsinstanties hun deuren. Het is echter niet een wettelijk vastgestelde vrije dag en omdat veel winkels en pretparken wel gewoon open zijn zullen er toch ook best wel wat mensen wel aan het werk moeten.


Historie en tradities met Pasen

In Nederland is het traditie om de paasdag te starten met het beschilderen van eitjes en te genieten van een gezamenlijk paasontbijt. Ook zul je vast wel eens gezocht hebben naar eieren die waren verstopt door de paashaas. Veel kinderen vinden dat prachtig, vooral als het lekkere chocolade eieren zijn. In het oosten van het land worden er veel paasvuren gestookt en omdat veel mensen vrij zijn brengen veel gezinnen een bezoek aan familie, pretparken of woonboulevards. De paashaas en de paaseieren komen voort uit het Germaanse Ostara-feest. Deze godin van de lente werd in het voorjaar vereerd door het offeren van eieren. Tegenwoordig kun je elke dag verse eitjes in de winkel kopen, maar lang geleden was dat wel anders. Toen werden er pas in het voorjaar rond Pasen weer eieren gelegd door de kippen. Christenen hebben het offeren van eieren honderden jaren geleden al overgenomen van de Germanen door ze te beschilderen en als paasoffer in de kerk aan de pastoor aan te bieden. Waar de paashaas precies vandaan komt is overigens niet helemaal bekend. Sommigen geloven dat de godin Ostara een vogeltje heeft omgetoverd in de paashaas, andere beweren dat het juist een omgetoverde kip is.


Ben je vrij met Pasen?

Vrije dagen 2020 en feestdagen 2020

Feestdag Datum Dag Week Info
Nieuwjaarsdag 2020 1-1-20 woensdag 1
Goede vrijdag 2020 10-4-20 vrijdag 15
1e Paasdag 2020 12-4-20 zondag 15
2e Paasdag 2020 13-4-20 maandag 16
Koningsdag 2020 27-4-20 maandag 18
Bevrijdingsdag 2020 5-5-20 dinsdag 21
Hemelvaartsdag 2020 21-5-20 donderdag 21
1e Pinksterdag 2020 31-5-20 zondag 22
2e Pinksterdag 2020 1-6-20 maandag 23
1e Kerstdag 2020 25-12-20 vrijdag 52
2e Kerstdag 2020 26-12-20 zaterdag 52
Oudejaarsdag 2020 31-12-20 donderdag 53

Let op: Deze data zijn niet voor iedereen verplichte vrije dagen. Informeer altijd bij je werkgever.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© vakantiedagennederland.nl / privacy, cookies en disclaimer